+36 30 598 3806

info@albamentoralapitvany.hu

VÁLASZOK ÁLLÁSKERESŐKNEK

2020.05.22., péntek | Aktuális, Blog

Szerző: Papp Mária foglalkozási rehabilitációs szakértő

Érdemes most állást keresni?

A járványhelyzet miatt a cégek nem tudnak előre tervezni és az anyagi forrásokkal gazdálkodni. A csökkenő kereslet miatt a bevételeik is csökkennek. Ennek okán sok munkáltató kényszerszabadságra küldte az alkalmazottakat, aki tehette home office-ra állította tevékenységét. Több vállalat arra kényszerült, hogy megváljon munkatársaitól.

Nem kedvező ez a helyzet az álláskeresésre. Nehéz gazdasági időszak következhet, de egyes szektorokban valószínűleg megnő a kereslet a munkaerő iránt. Növekedésre lehet számítani a mezőgazdasági, a mérnöki és ügyfélszolgálati, informatikai állásoknál. De emelkedő tendenciát mutat az élelmiszerláncok munkaerő igénye is.

Mit tegyek addig?

Remek alkalom, hogy aktualizáljuk önéletrajzunkat. Az önéletrajz mindig jövő-szemléletű legyen, és releváns, vagyis azokat emeljük ki benne, amik a megpályázott állás szempontjából fontosak lehetnek. A CV valójában nem más, mint személyiségünk és tudásunk lenyomata. Iskolai végezettségünk és szakmai tapasztalataink egyértelműen lekövethetőek, de hol bújik meg a személyiségünk? A konstrukcióban. Egy ember személyéről mi sem árul el többet, mint hogy a saját szakmai életútját tartalmazó adathalmazt milyen szerkezetbe önti formába. Mennyivel más képet ad az önéletrajz, ha megfelelően ki vannak emelve a fontos részek, vagy logikailag megfelelő sorrendben van, mintha csak kitöltünk egy 10 oldalas europass önéletrajzot. A különböző sablonok jó kiinduló  alapot és keretet tudnak adni egy önéletrajzhoz, de semmiképp se kövessük el azt a hibát, hogy nem perszonalizáljuk az anyagot.

Szánjunk időt arra, hogy képezzük, fejlesztjük magunkat. Olyan területen ahol jelenleg hiány van és nem utolsó sorban érdeklődésünknek is megfelel. Nézzünk szét az állásajánlatok között,  olvassuk át tüzetesen egy-egy pozíció betöltéséhez, milyen kompetenciákat, milyen tudást várnak el a cégek. Keressünk online képzéseket, tréningeket. Szinte bármit meg lehet tanulni online, így az otthon töltött üresjáratot is hatékonyabban tudjuk kihasználni.

Támogatott képzéseket indítanak!

https://vali.ifka.hu/

A képzéseket összegyűjtő oldalon 6 térítésmentes és 129 térítésköteles tanfolyam szerepel. Az elérhető képzések egy része nem igényel előképzettséget vagy alapfokú végzettséghez kötött, középfokú végzettséget 66 tanfolyamot kíván, míg a felsőfokú végzettséget mindössze négy képzés feltétele. 

Találhatunk nyelvtanfolyamot, angol, német, szlovák, a román, a horvát, a török…. Informatikus, programozói, fejlesztői tanfolyamok. Ezeken túl tanulhatunk pénztárkezelést, logisztikát, eladói ismereteket, ahogy a szakács, kőműves, sajtkészítő szakmák is elérhetőek a képzések között.

Milyen segítségre számíthat az, aki a járványhelyzet miatt veszítette el az állását?

Ha elveszítettük az állásunkat, érdemes azonnal álláskeresőként regisztrálni magunkat. Ez az első lépés ahhoz, hogy jogosulttá válhassunk az álláskeresési járadékra.

Mennyi járadékot kaphatok és meddig?

A járadék összege a korábbi bruttó bér 60 százaléka, de maximuma a minimálbér, ami jelenleg 161 ezer forint. Minimum 36 napig, de legfeljebb 3 hónapig folyósítják ezt az összeget.

Jogosultak köre:

Az a személy, aki:
– álláskereső, és
– az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik, és
– kereső tevékenységet nem folytat, tehát munkaviszonyban (egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő jogviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony) kivételével nem áll, és
– vállalkozói tevékenységet sem folytat, és
– munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és
– számára az illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztálya sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

Regisztráció: a regisztrációt elektronikusan lehet intézni a http://eugyintezes.munka.hu oldalon. 

Lejár a rehabilitációs ellátásom. Miből fogok élni?

A veszélyhelyzethez kapcsolódó rendkívüli intézkedést rendelt el a kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazás alapján. A megváltozott munkaképességűek megszűnő rehabilitációs ellátásait automatikusan meghosszabbítják a veszélyhelyzet lejáratát követő 90 napig.

Segítségre van szüksége az önéletrajza írásban?

Tanácstalan milyen irányban képezze magát?

Vegye fel a kapcsolatot velünk!