+36 30 598 3806

info@albamentoralapitvany.hu

Székesfehérvár lett a legboldogabb magyar város

2020.05.24., vasárnap | Blog

Forrás: Prosperis Alba Kutatóközpont

http://www.prosperisalba.hu/hirek-2

A megyeszékhelyek közül a 2019-2020-as adatok alapján Székesfehérvár a legboldogabb város és Kaposvár áll a rangsor végén – derül ki az ELTE pszichológusainak kutatásából.

Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával 2020. március 20-ra a Boldogság Világnapjára a 2019 április és a 2020 március 10 közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján az idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét.

Prof. Oláh Attila az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportjának vezetője és Bagdi Bella a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnöke, a Boldogságórák megálmodója és elindítója

A vizsgálatban, amelyről a fehérvári önkormányzati portál számolt be először,  2019-20-ban 7863, 17-92 éves férfiak és nők vettek részt (Magyarország 962 településéről, átlag életkor: férfiak=45,44, nők=45,73) a felmérés kiterjedt az élettel való elégedettség, az érzelmi, a pszichológiai, a szociális és a spirituális jóllét és a mentális egészség szintjének a megállapítására valamint a karaktererősségek vizsgálatára. A vizsgálati adatok lehetőséget adtak a férfiak és a nők, a különböző életkori csoportok, a különböző családi állapotú, az anyagi jólét különböző fokán élő, a különböző iskolai végzettséggel és foglakozással bíró személyek boldogság, élettel való megelégedettség, globális jóllét és mentális egészség szintjének összehasonlítására.

A 2019-2020-ban végzett Boldogságtérkép kutatás eredményei

A főbb eredményeket összegezve megállapítható, hogy a magyar lakosság globális jóllét szintje 2019-2020-ban a 2016-2018 közötti időszakban mért értékekkel megegyező, a nők esetében minimális, de statisztikailag nem szignifikáns növekedés mutat. Hasonló stagnálás állapítható meg a mentális egészség és a pszichológiai immunitás szintjét illetően is. Itt jegyezzük meg, hogy a World Happiness Report 2020-as jelentése szerint Magyarországon nőtt a lakosság boldogság szintje az országok rangsorában a 62. helyről Magyarország előbbre lépett a 53. helyre.

A 2019-20 közötti időszakban valamelyest nőtt a boldogságszint Közép-Magyarországon, Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön de a növekedés ellenére ezekben a régiókban továbbra is a többihez képest a magukat kevésbé boldognak valló emberek laknak. Csökkent a jóllét szintje Nyugat-Dunántúlon és az Észak-Alföldön, változatlanul a legalacsonyabb a lakosság globális jóllét szintje Észak-Magyarországon. 2019-2020 időszakában a Közép-Dunántúlon lakók vallották magukat a legboldogabbnak. Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyében szignifikánsan nőtt a lakosság jóllét szintje 2019-2020-ban ezek a megyék vezetik a boldogság rangsort jelentősen csökkent a jóllét szint Zala, Vas, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az idén a Veszprém megyében lakók jóllétszint átlaga lett a legmagasabb. A megyék jóllét szint rangsorát változatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Somogy megye zárja.

A megyeszékhelyek közül a 2019-2020-as adatok alapján Székesfehérvár tekinthető a legboldogabb városnak és Kaposvár áll a rangsor végén.

A pénz nem minden, de hozzásegít a boldogsághoz

Megerősítette az új felmérés és a 2016-2020 közötti időszakban nyert adatokon végzett elemzés azt is, hogy akik gazdagnak vagy jómódúnak vallják magukat azok szignifikáns boldogabbak és ugyancsak szignifikánsan boldogabbak a több gyermeket nevelők, az iskolázottabbak és a házasságban élők.

Az új adatok fényében is megerősítést nyert az, hogy a kistelepüléseken élők szignifikánsan boldogabbak mint a városiak (ez az összefüggés azonban inkább a nők mintájában szignifikáns).

A 2019-2020-as időszakban a köztisztviselők és a közalkalmazottak jóllétszintje magasabb lett mint a vállalkozóké.

A kutatást az ELTE PPK Pozitív Pszichológiai Kutatócsoportja készítette a Jobb Veled a Világ Alapítvány közreműködésével. Oláh, A., Vargha, A., Csengődi, M., Bagdi, B. és Diósy, T. (2020)

A kutatási beszámoló Az alábbi linkről letölthető: http://boldogsagprogram.hu/magyarorszag-boldogsagterkepe-2020/