+36 30 598 3806

info@albamentoralapitvany.hu

Rólunk írták

2023.01.23., hétfő | Aktuális, Hírek

Karácsonyi történet….

…amely igazából nem is karácsonykor kezdődött, de az egyik legemberibb történet, amelyet így karácsony közeledtével szívesen mesélünk el Neked, kedves Olvasó.

Az idő kerekét három évre vissza kell tekernünk. A helyszín: Media Markt Székesfehérvár. A történet főszereplői Kovacsóczy Farkas, Áruház-igazgató, az ő kis csapata, és Papp Mária, Az Alba Mentor Humán Szolgáltató Alapítvány megálmodója és ügyvezető igazgatója. Ami összeköti ezt a két világot, azt talán Carl Rogers, amerikai pszichológus fogalmazta meg a legkifejezőbben:

„…mindenki rendelkezik azzal a belső erőforrással, ami lehetővé teszi számára, hogy boldog és hasznos életet éljen. Ha megfelelő attitűddel fordulunk embertársaink felé, ezzel elősegítjük, hogy felszabaduljanak ezek az erőforrásaik, bölcsebbek, egészségesebbek, konstruktívabbak legyenek döntéseik.

Véletlenek nem léteznek. Ezzel az idézettel találkozhatsz említett Alapítvány honlapján is, és ezzel az attitűddel kereste proaktívan a saját üzleti kihívásaira is a megoldást Kovacsóczy Farkas, aki végül egy saját kollégája révén került először kapcsolatba Papp Máriával.

Karácsonyi történetAz Alba Mentor missziója 2019 óta, hogy a mai magyar munkaerőpiacon olyan hátrányos helyzetben élőknek és megváltozott munkaképességűeknek nyújtson valós segítséget és szakmai iránymutatást, akik szeretnének és képesek is munkát végezni. A szakmai csapat már a megalakulást megelőző években is fogyatékkal élőkkel foglalkozott. Azt érezték, hogy Magyarországon van egy ún. „szociális űr”, s bár, sok jó kezdeményezés indult akkoriban a megváltozott munkaképességűek támogatásának érdekében, mégis ezeket a kezdeményezéseket csupán addig lehetett életben tartani, amíg a pályázati keretek erre lehetőséget adtak. Az Alba Mentor Humán Szolgáltató Alapítvány a megalakulásától fogva arra vállalkozott és vállalkozik a mai napig, hogy visszaintegrálják ezeket a munkavállalói csoportokat a magyar munkaerőpiacba, és szakmai támogatást adjanak a munkáltatóknak érzékenyítésben, felkészítésben, (foglalkoztatási stb.) információk átadásában, kiválasztásban. Ezen túl szerepet vállalnak a felvételt nyert munkavállalók beilleszkedésének elősegítésében, a betanulási időszakban és azt követően is.

Ma már nincs olyan csapatépítő eseményünk, vagy állománygyűlésünk, ahol Marcsiék ne lennének jelen” – veszi át a szót Farkas. „A partneri együttműködésünk egyik gyümölcse, hogy az áruházamban, kezdetektől fogva, aktív jelenlétükkel szerepet vállaltak a befogadó környezet kialakításában, és együtt erősítjük a társadalmi felelősségvállalás fontosságát is a kollégáimban. Mi nemcsak a környezetet adtuk a megváltozott munkaképességű álláskeresőknek, hanem szerettem volna, ha egyfajta szemléletformáló hatása is lett volna ennek a törekvésemnek a kollégáim körében. Szerettem volna, ha nem azt gondolják, első sorban a középvezetőim, hiszen ők tudnak legnagyobb hatást gyakorolni a kollégákra az eladótérben, hogy ez csak a „Farkas hóbortja”, hanem hogy ők is higgyenek abban, és szívvel-lélekkel mellé tudjanak állni, hogy egy ilyen munkavállalói célcsoport befogadása értéket teremthet számunkra. Hiszen attól, hogy sokszínűek vagyunk, valahol mégis egyformák vagyunk. Mindannyian ugyanazért a célért dolgozunk, ugyanazt képviseljük, és ugyanúgy törekszünk arra, hogy amit csinálunk, azt jól csináljuk. Ehhez persze időre van szükség. Ez az érzés az áruházamban sem jött meg egy csettintésre, de ma már büszkén mondhatom, hogy itt mindannyian érezzük és éljük ennek a szemléletváltásnak az előnyeit. Sokat tanultunk arról, hogy mit is jelent megváltozott munkaképességűnek lenni, hogyan tudunk együtt dolgozni, és jó néhány kollégám ma már adott esetben elsősegélyt is tud nyújtani annak, akinek erre esetleg szüksége van. Odafigyelünk egymásra, és nekem vezetőként ez az egyik legfontosabb szempont, ha a csapatmunkára gondolok.

Amit az Alba Mentor Humán Szolgáltató Alapítványnak köszönhet a fehérvári csapat: amikor belevágtak a közös munkába, nagyon fontos volt mindkét fél számára, hogy kölcsönösen megismerjék egymás világát. Az Alapítvány egyébként nemcsak munkaerőközvetítéssel foglalkozik Fejér Megyében, hanem kiszervezett munkafeladatokat (pl. adminisztráció, grafikus munkák, stb.) is ellát olyan szervezetek, vállalatok számára, akiknek erre igényük van. A székesfehérvári MediaMarktban először felmérték, hogy melyek azok az átadható feladatok, amelyeket megfelelő mentori segítséggel egy megváltozott munkaképességű kolléga is el tud látni. Szépen-lassan, Farkassal közösen kiválasztották a megfelelő kollégákat, elkezdték őket betanítani. Marcsi, aki egyben a mentora is megváltozott munkaképességű csapatnak, rendszeresen egyeztetett a kollégákkal, és a már meglévő gárdával is. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy még hatékonyabbá váljon a teljes csapat. Hiszen azáltal, hogy ez a ma már tíz fős csapat levesz terheket a többi kollégáról, nekik több lehetőségük van érdemben foglalkozni a vásárlókkal, és megteremteni a csodát, ha tetszik az élményt számukra, amit a Mediamarkt-nál keresnek az ide látogatók.

Marcsi és Farkas együttes célja, hogy az ilyen segítő szolgáltatásokat népszerűsítsék a vállalaton belül, és a kereskedelmi szektorban egyaránt. Őszintén meséltek arról, hogy egy ilyen közös vállalkozás során milyen kezdeti akadályokba ütközhet az, aki hátrányos helyzetűek vagy megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásába vágja a fejszéjét.

Az egyik legfontosabb tényező, a siker titka, hogy

  • a vezetők, akik a csapat munkájának irányításában kulcsszerepet vállalnak, higgyenek benne, és ne csak az üzleti előny lebegjen a szemük előtt. „Ha már csináljuk, csináljuk jól! – idézzük ismét Farkas egyik vezérmondatát.
  • A rutintalanság és félelem, amely a kezdeti időszakban jellemzi a befogadó szervezetet, nem szabad, hogy kedvét szegje bárkinek is! Az esetleges kudarcok sem tántoríthatják el a munkaadót attól, hogy szisztematikusan dolgozzon az integráción.
  • A kezdeti fázisban az is nagyon fontos, hogy a két munkavállalói kör kölcsönös megismerésére különös fókuszt fektessen a vezető: időt biztosítson ennek. Nemcsak arra, gondolunk, hogy megismerjük egymás világát, hanem kölcsönösen megismerjük a személyes tulajdonságainkat is, amelyek lehetnek előnyös, vagy kevésbé szerethető tulajdonságok egyaránt, de ettől emberiek: akár megváltozott munkaképességűek vagyunk, akár nem.
  • Fontos, hogy ne csak a megváltozott munkaképességűeket fejlesszük, hanem folyamatosan a csapatot is, amely a befogadó közege lesz ennek a célcsoportnak! Egyik sikertényezője ennek a vállalkozásnak, ha mindkét fél megérti a miértjét a sokszínűségben rejlő potenciálnak – ez kihívás lehet egy vezető számára. Mint ahogy az is kihívást jelentő feladat lehet, hogy a vezetők elérjék, hogy a megváltozott munkaképességűek vagy kisebbségi munkavállalók ne érezzék magukat pozitív vagy negatív értelemben megkülönböztetve a csapaton belül, csakúgy, mint ahogy ez igaz a csapat bármely tagjára egyaránt.

3 év alatt a székesfehérvári igazgató az Alba Mentor segítségével elérte, hogy ma már a teljes csapat 20%-a megváltozott munkaképességű munkavállaló. Másik fontos mérföldkő ezen a közös úton, hogy az alap csapatot alkotó munkatársak is nyitottak váltak arra, hogy egészségügyi állapotfelmérésben vegyenek részt, és amennyiben valamilyen egészségügyi károsodás térképezhető fel esetükben, a szolgáltató partner közreműködésével komplex szakértői vizsgálatot követően olyan szakvéleményhez jussanak, amellyel – a megváltozott munkaképesség minősítés elnyerésével – ők maguk is addicionális állami támogatásra tehetnek szert. További terveik is vannak ezen túlmenően: középtávon azt is szeretnék megvalósítani, hogy szezonális jelleggel, az Alapítvány bérmunka szolgáltatásával tudják biztosítani egyes feladatok, -részfeladatok ellátását   felmerülő igény esetén, mellyel további megváltozott munkaképességű személy kaphat lehetőséget.

Tiszta szívből kívánom, hogy a többi MediaMarkt áruháznak ne kelljen bejárnia egy három évig tartó utat” – mondja Farkas. „A fehérvári csapat úgy érzem, ma már sajátjának érzi ezt a kezdeményezést, ami büszkeséggel tölt el. Minden vezetőtársamnak hasonlókat tudok csak kívánni. Szívesen segítünk, ha bármilyen kérdés, elbizonytalanodás merül fel. Nem kis munka ez, de hiszem, hogy a nap végén megéri. Mindenki számára.”